Erkänner medverkan i åklagarattentat

Uppdaterad 10:52
En av de män som misstänks för sprängattentatet mot chefsåklagare Barbro Jönsson i Trollhättan 2007, har erkänt en viss medverkan. 

– Han har medgivit någon slags inblandning, men han förnekar brott, säger Rune Johansson.

Den 25-årige Malmöbo som Rune Johansson försvarar misstänks tillsammans med sin 24-årige kamrat för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse i samband med bombdådet utanför åklagare Barbro Jönssons hus i november för två år sedan. Även 24-åringen nekar brott, enligt hans advokat.

Exakt vad det är för inblandning 25-åringen erkänt vill advokaten inte gå in på, men polisen har knutit båda männen till brottsplatsen, säger han.

– Det har ju redan avslöjats att polisen har DNA-prov och DNA-bevisning mot båda, säger Rune Johansson.

Chefsåklagare Urban Svenkvist som driver målet bekräftar också att 25-åringen har gjort vissa medgivanden. Hans linje går ut på att uppdraget kom från Brödraskapet Wolfpack som ville skrämma Barbro Jönsson, eftersom hon förberedde åtal mot personer inom den kriminella organisationen.

Men om det stämmer vill inte 25-åringen berätta, säger advokaten.

– Nej, det vore ju inte särskilt lämpligt om han vill må bra resten av livet, säger Rune Johansson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista