Burmeser som tagits om hand av indoneiska myndigheter.

Burmesiska flyktingar skickas ut till havs

Indonesiens flotta har påträffat ännu en båt full med migranter från Burma. Många av de 198 överlevande uppges vara svårt medtagna efter att träbåten har flutit omkring till havs i runt tre veckor. Ett 20-tal av migranterna dog under färden, säger en talesman för indonesiska marinen.

Talesmannen säger att migranterna berättat att de misshandlats av thailändska militärer innan de bogserades långt ut till havs. De drev i 21 dagar innan fiskare upptäckte deras båt utanför indonesiska Sumatra.

De fördes sedan till en militärbas i Aceh-provinsen. Ett 50-tal av dem vårdas i kritiskt tillstånd på sjukhus, däribland en 13-årig pojke.

Båten hade ingen motor och hölls samman av rep, sa militärtalesmannen, Tedi Sutardi till nyhetsbyrån AP.

”Det fanns bara ståplats ombord, de har stått i 21 dagar. Det är ett mirakel att de överlevde”, sa han.

Enligt talesmannen hade migranterna varken mat eller vatten kvar i båten, som bara var tolv meter lång och tre meter bred.

Senaste veckorna har Thailand fått internationell kritik för att migranter, som flytt förföljelse och ekonomisk misär i Burma, skickats ut till havs i bräckliga båtar.

Migranternas berättelse i dag är i skarp kontrast mot den thailändska militären som säger att de behandlades humant och fick mat och vatten innan de eskorterades tillbaka till havs.

Thailändska regeringen har gett militären i uppdrag att utreda hur migranterna behandlades, men premiärminister Abhisit Vijajiva, som ofta betonat vikten av respekt för mänskliga rättigheter, har redan slagit fast att thailändska militären uppträtt korrekt.

Thailand säger att man fått löften från Burmas regim om att den ska stoppa att fler migranter försöker ta sig till Thailand. Internationella människorättsgrupper fruktar att hundratals migranter kan ha drunknat sedan de bogserats ut till havs av thailändska militären.

Enligt den indonesiske talesmannen säger migranterna att de lämnade Burma eftersom de tvingats konvertera till buddhism.

Det är den andra båten med burmesiska muslimer, tillhörande rohingya-folket, som drivit till Indonesien senaste veckorna. Den första hade runt 170 migranter.

Indonesiska myndigheter säger att de troligen kommer att skickas tillbaka till Burma, som har runt 80 000 rohingya. Hanteringen av rohingya kompliceras av att Burmas regim säger att folkkgruppen inte finns i Burma.

Både Thailand och Indonesien säger att rohingya är ekonomiska migranter, medan FN och andra organ försöker få träffa dem för att avgöra om de är i behov av asyl.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista