Scanias orderingång minskar kraftigt

Uppdaterad 12:30
Fordonstillverkaren Scania visar upp en rekordvinst för förra året på 12,5 miljarder kronor. Sista kvartalet har företaget dock gått betydligt sämre än anaytikerna har räknat med.

Scanias omsättning föll från 24 539 miljoner till 22 658 miljoner kronor. Orderingången rasade från 26 007 fordon till 2 423 fordon under det sista kvartalet 2008.

Scanias vd Leif Östling menar att analytikerna har underskattat kraften i lågkonjunkturen. 

– Vi har kommunicerat ut till marknaden att det kommer att bli jobbigt i slutet på året, men det är inte lätt för analytiker att räkna ut vad man kommer att hamna på, säger Leif Östling.

Hur är magkänslan hos en vd när det öppnar sig ett svart hål i marknaden?

– Det här är mitt femte svarta hål som jag har varit med om. Man får ta och jobba igenom det hela och baserat på tidigare kunskap brukar nedgångarna ligga någonstans mellan 25 och 30 procent.

Och det här blir inte värre än så?

– Under enskilda kvartal kan det bli värre men som helårssiffror kan det mycket väl ligga i den ordningen men ingen vet idag.

Ni håller just nu på att göra er av med ett par tusen visstidsanställda men hur säkra kan de fast anställda på Scania vara på att få behålla jobben?

– Man kan aldrig ge några garantier men vi tycker just nu att den reduktion på 20 procent som vi kommer att göra får räcka i ett första steg, säger Leif Östling, vd för Scania.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista