Var inte klädd för promenad.

Färdtjänsten lämnade 89-åring på isig väg

Uppdaterad 15:43
Synskadade Emmy Hallgren, 89,  från Uddevalla skulle åka färdtjänst till sin sommarstuga. Men chauffören tyckte att det var för halt på vägen och lät henne gå den sista kilometern.

– Jag tänkte att jag tar taxi ifrån dörr till dörr så jag klädde mig inte för att promenera, för det skulle jag inte göra, säger Emmy Hallgren.

– När vi kom upp till backen sa han att han inte kunde köra, att han gled ner så han sa att du får gå av här.

Sa föraren att ”du får gå av här”?

– Ja. Vi stannar här sa han.

Emmy Hallgren hade beställt färdtjänst för att åka till sommarstugan där hon tänkte plocka undan julsakerna men vägen dit var alltså alldeles för hal för att köra på, enligt chauffören. Istället hjälpte han henne till den andra sidan om den vägen och hon fick gå själv en kilometer till sommarstugan.

– Det var snö, och uppe på snön var det blank is, så jag fick gå i skogen. Och i och med att jag har ont i ett knä kunde jag inte krypa på knä. Så jag fick gå lutad och känna mig för var vägen var. Jag hade käppen hemma, jag hade inte med mig den när jag inte skulle promenera, säger Emmy Hallgren.

Jag träffar Emmy Hallgren i lägenheten i Uddevalla, sedan en tid är hon synskadad, och hon kan inte handarbeta längre. Överallt i lägenheten finns bonader och virkade dukar.

Det har nu gått några dagar sedan allt hände, men hon är fortfarande arg och besviken över att hon blev lämnad där vid vägkanten.

Det är Västtrafik som har hand färdtjänsten som Emmy Hallgren vände sig till. Gunilla Wicktor är kundhanteringsansvarig.

– Jag känner verkligen både empati och jag förstår Emmys förtvivlan. Samtidigt är jag oerhört glad och tacksam för att det gick vägen för föraren har brustit i sina rutiner. Så här får det inte gå till, säger Gunilla Wicktor.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista