Migrantarbetare visar upp sina papper och försöker attrahera arbetsgivare. Foto: Scanpix.

Kinesiska migrantarbetare mister jobben

I Kina har långt fler migrantarbetare har förlorat jobbet än vad som tidigare sagts. Arbetare från landet tillhör de som drabbats hårdast i Kina av den globala lågkonjunkturen och nu återvänt till hembygden. Myndigheterna fruktar social oro.

Arbetarna från landet är livsnödvändiga i den kinesiska ekonomin: de bygger städerna, serverar på restaurangerna och jobbar vid det löpande bandet på fabrikerna, men sedan ekonomin har bromsat in har många plötsligt blivit arbetslösa.

Nu visar en rapport från den kinesiska regeringen att 20 miljoner, eller 15 procent av de kinesiska migrantarbetarna, har återvänt till landet efter att ha blivit uppsagda. Det är dubbelt så många mot vad regeringen tidigare sagt, men den verkliga siffran kan vara ännu högre. Undersökningen visar nämligen inte hur många som blivit arbetslösa och fortfarande är kvar i städerna.

Fastän arbetare från landet är en viktig del av Kinas ekonomi saknas de ofta i offentlig statistik eftersom de inte tillåts folkbokföra sig i städerna där de arbetar.

Kinesiska bönder på landsbygden har tillgång till jordbruksmark, men har ofta en mycket, mycket liten årlig inkomst i pengar. Därför har migrantarbete utvecklats till en livsstil på många små orter, och i vissa byar finns bara barn och gamla kvar, medan de som kan arbeta reser till städer och fabrikszoner för att tjäna pengar.

Det beräknas att så mycket som 40 procent av den kinesiska landsbygdens inkomst kommer från migrantarbetare.

Kinesiska myndigheter är nu på sin vakt mot oro och protester som kan bli följden av arbetslösheten.

Hanna Sahlberg, Kunming
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista