"Det starkaste intrycket är förstörelsen. Foto: Cecilia Uddén/SR.
Gaza

Bildt ville se förödelsen med egna ögon

Uppdaterad 16:59
Utrikesminister Carl Bildt besökte Gaza på tisdagen. Han var  den första utrikesminister som besöker området sedan den sköra vapenvilan inleddes. SR:s Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén träffade honom.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén var den enda journalist som följde Carl Bildt i det krigshärjade området och kunde då intervjua honom. 

Carl Bildt sa bland annat att han ville se med egna ögon och höra berättelserna om vad som hänt för att i sin tur kunna föra det vidare. Syftet, sa Bildt, är framförallt att lägga grunden för en fredsprocess så att det som skedde inte kan upprepas.

Bildt sa vidare bland annat att det är uppenbart att attacker genomförts och orsakat skador som inte har med militära mål att göra. Exempelvis vid det sjukhus som förmiddagens intervju genomfördes.

På frågan om Carl Bildt nu kommer att inleda en dialog med Hamas när han nu kommit till Gaza, svarade Bildt:

– Nej, så är det inte. Däremot hoppas jag att man ska få en bättre dialog mellan palestinierna själva. Det är de som ska tala med varandra på annat sätt för att förhindra att Gaza och Västbanken går olika vägar, för att förhindra att Palestina aldrig får någon framtid som oberoende stat. Det fordras att palestinier efter denna tragedi börjar tala med varandra och gör de det som kommer också det internationella samfundet att respektera det.

Carl Bildt sa också att det inte går att få en framtid för Gaza utan att gränserna öppnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista