Fortsatt förlust för Sony Ericsson

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson fortsätter gå med förlust. Det visar den delårsrapport som kom på tisdagen. Nu ger företaget också upp målet om att gå med vinst i år. Vice vd Jan Wäreby menar dock att företaget är på rätt väg.
– Ja, vi går ju klart åt rätt håll men man kan ju inte vara nöjd med ett negativt resultat. Men som sagt, vi har ju haft en bra framgång under andra kvartalet, vi har ju stärkt våra ställningar både vad gäller GSM och på den japanska marknaden, säger vice vd Jan Wäreby. Tuffa levnadsår Sonys och Ericssons gemensamma mobilföretag har haft några tuffa första levnadsår. Målet om att gå med vinst har ständigt flyttats fram, samma sak blir det alltså denna gång. Trots att man så sent som i april trodde på att det skulle bli vinst för helåret 2003 blir beskedet nu att en helårsvinst kommer dröja ett tag till. Skurit ned En av orsakerna till det är enligt Jan Wäreby att man har skurit ned och i och med det minskade antalet anställda med 500 personer till . Nedskärningarna skedde i Tyskland och i USA. – Det är en neddragning men det är också en fokusering att vi nu satsar helthjärtat på GSM och på att stötta våra japanska kunder. Så att vi minskar konstnaden men det gör också att vi satsar starkare på GSM som är den största produktområdet på världsmakrnaden i dag, säger Jan Wäreby. Försäljning ökar Sony Ericsson hoppas nu att trenden vänt uppåt. Försäljningen har ökat och man har tagit flera marknadesandelar under året. Det gör att bolaget räknar med ett betydligt bättre resultat i höst och vinter, utan att ägarna Sony och Ericsson behöver skjuta till mer pengar, enligt Jan Wäreby. – Eftersom det inte är huvudfrågan just nu så är ju ägarnas stöd både från Ericsson och Sony väldigt starkt, säger Jan Wäreby, vice vd Sony Ericsson.
Åsa Törnqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista