AF:s generaldirektör

Arbetsgivarna lägger för stora varsel

En psykologisk effekt av lågkonjunkturen kan vara att arbetsgivarna dras med i en allmän oro och tar i för mycket i sina varsel. Det anser Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

– Jag är orolig för att man kanske tar i extra mycket i tider när andra gör det. Man kan vara orolig för att orderingången går ner och kommunerna, handeln och tjänstesektorn går ner och då varslar man i förväg. Det kan kanske bli en psykologisk effekt så jag hoppas att det inte blir så många avgångar som man varslat, säger Angeles Bermudez-Svankvist, gerneraldirektör på Arbetsförmedlingen.

Det finns en risk att arbetsgivarna blir fartblinda i lågkonjunkturen och dras med när det ändå är så många som sägs upp. Och det kan betyda att varselsiffrorna blir högre än nödvändigt, enligt Angeles Bermudez-Svankvist, även om hon inte kan peka på några konkreta exempel.

Den här kritiken har tidigare framförts från olika håll, men även Arbetsförmedlingens högsta ledning ger nu alltså uttryck för samma farhåga.

Samtidigt pekar hon på de enorma vinster som en del företag byggt upp under dom goda åren åren. Och Angeles Bermudez-Svankvist menar att företagen själva riskerar att stå som förlorare när konjunkturen väl vänder uppåt igen om man gör sig av med för mycket folk nu.

– När de sedan behöver rekrytera har vi kanske inte varit tillräckligt duktiga på att möta upp generationsväxlingen och då får vi en annan kris för då kanske företagen flyttar härifrån.

Borde företagen använda en del av vinsten de byggt upp för att behålla arbetskraften?

– Ja, absolut, säger Angeles Bermudez Svankvist.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista