Med 50 miljarder i kapitaltillskott hoppas regeringen förhindra att konjunkturnedgången förvärras. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Statliga pengar ska få fart på krediter

Regeringen presenterade i dag tisdag, ett nytt stödpaket för bankerna på 50 miljarder kronor. Åtgärden sker för att tillföra kapital till bankerna och därmed underlätta deras utlåning enligt finansmarknadsminister Mats Odell (KD).

– Det betyder att svenska staten kan gå in, om det finns en samhällsnytta, om det här kan bidra till att företag slipper säga upp folk för att de inte får krediter. Då kan vi gå in, som ett komplement till det de privata ägarna gör, och se till att bankerna får tillräckligt med kapital för att kunna låna ut, säger Mats Odell.

Om läget skulle vara så kärvt att staten måste gå in med mer än 70 procent, då är det staten som dikterar villkoren enligt finansmarknadsministern.

Följden av det nya bankpaketet kan alltså bli att staten blir delägare i flera av de svenska storbankerna. Om läget är riktigt illa för en bank så kan det bli ett kapitaltillskott från enbart staten utan att några privata pengar tillförs.

För att bankerna ska få del av de statliga pengarna krävs dock att bankledningarna avstår från löneökningar och bonusar i två år.

Helst vill Mats Odell slippa bli delägare i bankerna. För bankerna kan också få hjälp genom lån från staten.

– Där kommer vi då att ta både ränta och vara med när värdet stiger på bolaget, så kommer skattebetalarna få både ränta och en avkastning i form av ökat värde.

Kommer det här att vara en bra affär för skattebetalarna?

– Det vet man naturligtvist inte. Den stora fördelen för skattebetalarna är om vi kan undvika att medarbetare på företagen sägs upp, för att de inte får krediter. Och om det sker och om samhällsekonomin hämtar sig, då kommer också sannolikt bankerna att öka i värde. De är ju oerhört nedpressade. Staten går ju in på en låg nivå och mycket talar för att värdet kommer att utvecklas positivt, säger Mats Odell (KD).

Förslaget välkomnas av Företagarna, organisationens vd säger att hon tycker att tidigare åtgärder har varit konstgjord andning.

– De här 50 miljarderna, som kan utgöra en ökning av kapitalbasen i bankerna, är absolut nödvändig, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista