Iran sköt upp egen satellit runt jorden

Den satellit som Iran sköt upp på måndagskvällen har nu gått in i sin omloppsbana runt jorden. Avsikten med satelliten som är tillverkad i Iran sägs vara att förbättra telekommunikationer och övervaka naturkatastrofer.

Satelliten som kallas Omid, Hopp, skickades upp i sin omloppsbana med hjälp av en iransktillverkad raket.

– Kära iranier, era barn har placerat ut sin första egentillverkade satellit i omlopp runt jorden. Med den här uppskjutningen är den islamiska republiken Iran officiellt närvarande i rymden, triumferade president Mahmoud Ahmadinejad i den statliga tv:n.

Uppskjutningen gjordes från en avlägsen plats i öknen i västra Iran. Syftet är enligt iransk tv främst att samla information som banar väg för nästa satellit; Omid kommer bara att vara uppe i mellan en och tre månader.

Utrikesminister Manouchehr Mottaki bedyrade vid ett möte i Addis Abeba i Etiopien på tisdagen att Iran endast har fredliga avsikter med sitt rymdprogram.

– Satelliten gör det möjligt för oss att samla in miljödata och mängder av nödvändig information. Irans satellitaktiviteter är enbart inriktade på fred, och vår militära kapacitet är bara avsedd för försvarsmässiga ändamål, sade Mottaki.