Bredbandsnäten skapar nya branscher

En ny bransch har byggts upp kring Sveriges bredbandsnät. Tidigare ägnade sig företagen åt praktiskt grävande för att dra bredband till kommunerna, nu handlar det mycket om att fylla näten med innehåll och där har det vuxit fram en ny marknad när det gäller övervakningen av datanäten.

Christer Brunström är vd på Fiberdata i Gävle, ett av de företag som har specialiserat sig just på bredbandsnät.

– Varje liten kommun i landet kommer inte kunna ha en egen driftorganisation som är vaken dygnet runt och övervakar de här näten och upprätthåller servicenivån, utan det kommer att bli ett antal företag som på en central ort övervakar flera nät. Fiberdata är en sådan spelare, det är en viktig marknad för oss, säger han.

När kommunernas bredbandsnät nu fylls med andra tjänster än bara internet, till exempel inom teve och telefoni, ökar kraven på drift, övervakning och support.

I dag domineras branschen av tre stora företag som både bygger och sköter näten åt många: Relacom, Eltel och Telia. Men samtidigt finns det flera mindre företag som nu hittat en nisch genom att specialisera sig på att bara sköta just drift och övervakning.

Ett av dem är Fiberdata, med huvudkontor i Gävle. Kontrollrummet liknar det i en industri. På skärmarna kan man följa de olika stadsnäten som övervakas och eventuella fel.

Enligt branschorganisationen Svenska stadsnätsföreningen finns det i dag ingen instans som har en samlad bild av marknaden och hur mycket den egentligen omsätter. Inte ens Post- och telestyrelsen har överblick eftersom inte alla telecomnät omfattas av lagen om elektronisk kommunikation.

Men klart är att fiberutvecklingen går fort. I dag har drygt en miljon hushåll möjlighet att få en uppkoppling, och via stadsnäten erbjuds konsumenterna allt från filmhyrning till hemtjänst.

– Det skapas ny tjänster och det sker en massa förändringar på marknaden, på det viset utvecklas den väldigt snabbt, säger Christer Brunström.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista