EU och USA i bråk om handeln med stål

Ett handelskrig kan vara under uppsegling mellan EU och USA. Anledningen är det amerikanska krispaketet som enligt EU diskriminerar utländska stålbolag.

Köp amerikanskt stål. Bara om utländska produkter är betydligt billigare får ni importera för investeringar i infrastruktur. Det är en av maningarna i det amerikanska krispaket som just nu behandlas i USA.

Det har vållat en hel del reaktioner i Europa där många säger att ett sånt beslut är ett klart brott mot frihandelsreglerna inom WTO.

Om USA fullföljer hoppas vi att EU-kommissionen agerar, säger Axel Eggert vid stålföretagens intresseorganisation, som inte vill ta ordet handelskrig i sin mun. För han och många andra vet att om ett sådant bryter ut växer det lätt och skapar nya problem.

För europeisk stålindustri finns ett problem till. Om USA stänger ute utländska konkurrenter ökar kampen på andra marknader. För också exempelvis Kina, som enligt många har en lågt värderad valuta och därmed är svåra att slåss emot, även Kina drabbas och blir då en ännu tuffare konkurrent i exempelvis Europa.

EU-kommissionen har hittills legat lågt, men likafullt gjort klart att om USA fullföljer planerna så kommer inte kommissionen att bli svaret skyldigt.

WTO:s chef Pascal Lamy varnade nyligen länder för att försöka skydda hemmaindustrin med hänvisning till krisen.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista