Här skiljs vägarna.

Ännu ett avhopp skakar Obamas stab

Ännu en av de tilltänkta ministrarna i president Obamas administration hoppar av. Tom Daschle meddelade idag att han inte tar uppdraget som hälsominister i Obamas regering.

Det är anklagelser om skatteslarv som gör att Tom Daschle nu hoppar av. I ett pressmeddelande säger den tidigare demokratiske senatorn att han inte längre kandiderar till posten som hälsominister, och att han inte vill bli ett hinder för president Obama. Obama accepterar beslutet, men kallar det beklagligt.

I förra veckan kom det fram att Tom Daschle betalat kvarskatt på 140 000 dollar, för inkomster som han inte redovisat på rätt sätt. Daschle kallade det ett misstag och bad om ursäkt, men skatteärendet har fått stor uppmärksamhet och lett till hård kritik.

Daschles avhopp kom bara några timmar efter att en annan av Obamas medarbetare dragit sig ur på grund av tvivelaktiga skatteärenden. Nancy Killefer, nominerad till posten som budgetreform-ansvarig, drog tillbaka sin kandidatur idag.

Och listan över nominerade med skattetrubbel börjar bli lång. Den nye finansministern Tim Geithner tvingades också ber om ursäkt för misstag med skatten, men i Geithners fall hade kongressen överseende och godkände honom som Obamas nya finansminister.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista