Polisen blundar för svart lägenhetshandel

Rikspolisstyrelsen riktar ingen kritik mot Stockholmspolisen för att man inte utreder olaglig försäljning av förstahandskontrakt på hyresrätter. Trots att försök till brott begås öppet i annonser på nätet.

– Visst utreder vi, men problemet är att det inte kommer till vår kännedom i tillräckligt hög grad. När det gäller det som ligger ute på nätet i dag, att vi ska ha möjlighet att patrullera nätet, det hinner vi helt enkelt inte med. Där prioriterar vi istället hellre sexuella övergrepp mot barn och narkotika- och människohandelsärenden, säger Tommy Sundlén, polisöverintendent på Rikspolisstyrelsen.

Handel med hyresrätter är ett brott som, om det är grovt, kan ge upp till två års fängelse, men till Ekot uppger polisen i Stockholm att det inte kommer in några anmälningar och att det är för svårt att utreda. Därför gör man heller ingenting åt den olagliga handeln.

Det har upprört Hyresgästföreningen som tycker att det vore enkelt att spana på annonsörer som öppet söker köpare och säljare av hyresrättskontrak på nätett.

På Boverket försökte experten Ulrika Hägred få en uppfattning om problemet med svarthandeln redan 2006 men lyckades inte slå fast hur utbrett det är. Att det förekommer stod klart, främst i Stockholm, men också i Göteborg, Malmö, Lund och Helsingborg, och troligen mer begränsat i Örebro och Västerås.

– Vad vi kunde se var det ett storstadsfenomen, och förekom i några av de större högskoleorterna. Men absolut mest i Stockholm.

Skulle du säga att problemet var utbrett i Stockholm?

- Ja, det skulle jag säga.

I utredningar hos hyresnämnden i Stockholm förekommer också enstaka mäklare och fastighetsägare som är misstänkta för att hjälpa till med handeln med hyresrätter.

Men på justitiedepartementet tycker man att man har frågan under luppen. Två utredningar bereds nu som man hoppas ska kunna stävja problemet med svartkontrakt.

En vill lätta bevisbördan för hyresvärdar som misstänker svarthandel med kontrakt, en annan rör egentligen bruksvärdessystemet, och är ett förslag om att läget på en hyresrätt tydligare ska påverka hyresättningen. Då hoppas utredarna att dagens åtråvärda lägenheter ska bli mindre lönsamma att handla med.

Justitieminister Beatrice Ask har avböjt att kommentera polisens prioriteringar.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista