Direktör får 51 industriarbetarlöner

En direktör i näringslivet tjänade i snitt 51 gånger så mycket som en industriarbetare 2007. Det innebär en fördubbling av lönegapet sedan 1950, visar en rapport från LO.

Allra störst är gapet till direktörerna i riskkapitalbolagen som tjänar nästan hundra gånger mer än industriarbetaren, några av dem till och med flera hundra gånger mer.

En förklaring till deras höga inkomster är de vinstdelningsavtal de ofta har med investerarna, ofta svenska och utländska pensionfonder.

Det som LO kallar den demokratiska eliten, ledande personer i riksdag och regering har ökat sina löner från fyra till sju industriarbetarlöner under efterkrigstiden.

Nu ligger de på ungefär samma nivå som gruppen ”den byråkratiska eliten”: höga tjänster inom regeringskansliet, myndigheter och kommuner samt chefer inom universitetsvärlden och medierna. Den gruppen ligger kvar på ungefär samma lönenivå mätt i industriarbetarlöner som 1950.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista