Anders Wijkman

Oenighet inom KD om kärnkraftutspelet

Många Kristdemokrater blev tagna på sängen av partiledaren Göran Hägglunds utspel i fredags att man bör bygga nya kärnkraftverk när de gamla har tjänat ut. En av kritikerna är EU-parlamentarikern Anders Wijkman, som menar att det är fel att satsa pengar på ny kärnkraft. Men hans argument har fallit på hälleberget.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att han öppnade för en ny generation reaktorer. Jag tycker inte att det finns några sakliga motiv som bygger under det här utspelet, säger Anders Wijkman.

Anders Wijkman anser att effektivisering och förnybar energi har en större potential än någonsin tidigare och att det vore en felaktig politik att satsa pengar på ny kärnkraft.

– Vi behöver inte fatta de här besluten nu. Och någon elbrist är det över huvudtaget inte fråga om, vi kommer snarare ha ett elöverskott, säger han.

Har du framfört den här kritiken internt?

– Vi har haft en ganska lång diskussion om det här och jag kan bara konstatera att mina argument föll på hälleberget. Nu ser ju jag att det är ganska många medlemmar som är bekymrade, säger han.

Utspelet är ett försök att ena alliansen samtidigt är det ett uttryck för att man har lyssnat på påtryckningar från delar av industrin, anser Anders Wijkman.

Göran Hägglund skriver också i sin artikel att han tror på en utbyggnad av vindkraft och energieffektivisering, som motsvarar dagens elproduktion från kärnkraften. Därför är det svårt att förstå varför Hägglund vill bygga ny kärnkraft anser Anders Wijkman.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista