KG Hammar

Skarp judisk kritik mot KG Hammar

Kriget i Gaza gjorde att före detta ärkebiskopen KG Hammar drog tillbaka planerna på att tala på Förintelsedagen på Kulturen i Lund, något som kritiseras av judiska företrädare.

KG Hammar, som numera är gästprofessor vid Lunds universitet, skulle tala på temat Förintelsen och Minnet , men drog sig ur planeringen när kriget började.

– Vi skulle prata om vad som händer i våra egna liv, vilka slutsatser vi drar av förintelseminnet. Staten Israels politik är en slutsats man har dragit av sin historia av att alltid vara i underläge och alltid vara förtryckt och det som ledde fram till Förintelsen och slutsatsen är att vi ska vara starkare än alla våra fiender och att våra fiender ska frukta oss.

– Det är den historiska kopplingen jag inte ser är möjlig att den ska leda till någon slags fred. Och just i det läget med kriget som pågick så kände jag att jag var fel person och det tyckte jag på ett förberedelsestadium inte var speciellt konstigt. Man ska väl välja talare efter lämplighet och jag var inte lämplig, säger KG Hammar.

KG Hammar framhåller samtidigt att förintelsedagen är viktig. Han var inte ensam om att koppla ihop den med kriget i Gaza. När Svenska kyrkan i Luleå planerade att ställa in minnesstunden på Förintelsedagen förra veckan med hänvisning delvis till kriget, så blev kritiken kraftig.

Man kan inte sätta likhetstecken mellan judar och Israel, men i vissa lägen går det heller inte att skilja minnet av Förintelsen från staten Israel, anser förre ärkebiskopen, som inte ville göra detta till en offentlig diskussion - den är ”för komplicerad ”.

Anders Carlberg ordförande för judiska församlingen i Göteborg, ställer sig oförstående till KG Hammars resonemang och kallar hans handlande för häpnadsväckande.

– Det finns ju många som överhuvud taget inte tror att staten Israel hade etablerats om det inte hade varit för Förintelsen så naturligtvis finns det en sådan koppling, men Förintelsen är ju ett fenomen i sig, en historisk händelse som är unik och den måste man ju kunna förhålla sig till alldeles oavsett staten Israel.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista