Barn i HVB-hem utsätts för övergrepp

Uppdaterad 15:45
Var tredje HVB, Hem för vård eller boende för barn och unga, brister i säkerheten. Barn har blivit mobbade och utsatts för sexuella övergrepp och misshandel under sin tid på hemmen.

Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort tillsammans med länsstyrelserna.

– Det förekommer, det är inte vanligt, men det förekommer att barn har mobbat varandra och sexuella övergrepp har förekommit. Då är det oftast ett barn som har förgripit sig på ett annat barn, säger Åsa Börjesson, chef för Socialstyrelsens socialtjänstavdelning.

Men det har också förekommit övergrepp i HVB-hem där barn är placerade tillsammans med en anhörig vuxen, där den vuxna ska ha begått övergrepp mot barn, men däremot inget från personalens sida. Det finns även andra säkerhetsbrister och dessa beror enligt Åsa Börjesson på bristfälliga rutiner.

– Det handlar om att man oftast inte har rutiner som säkerställer att barnet får sina behov tillgodosedda. Till exempel när barnet ska ha permission, att man inte säkerställer att föräldrar möter upp barnet och tar hand om barnet, att man har tryggat hela den stund som barnet är på permission, säger Åsa Börjesson.

Det är samtliga av landets 397 HVB-hem som granskats med sammanlagt 5 815 barn i åldrarna 0-18 år. Det är endast 61 HVB-hemmen som klarat sig helt och hållet från kritik. 21 HVB-hem har fått allvarlig kritik och 11 hem har fått föreläggande från Länsstyrelserna.

– Folk får inte tillräckligt med uppmärksamhet från personalen och det finns stor risk att folk ger sig på varandra. Du ska komma ur ett dåligt mönster och får du inte det stödet som är menat vad gäller personalen och rutiner så kan det det inte bli bra, säger Sara, 22, som bott på HVB-hem under fem år av sin uppväxt.

Nu ska HVB-hemmen se till att barnen är mer delaktiga i beslut som rör dem och deras vardag, förbättra dokumentationen av barnens vistelse i hemmen samt höja kvaliteten med utbildning av personalen.

80 procent av HVB-hemmen drivs av privata aktörer. Och Socialstyrelsens rapport visar att de hem som drivs privat är bättre än de som drivs av kommunen.

– Vi vet inte men jag tror att det kan ha att göra med flera olika saker. Den tillståndsgivning som länsstyrelserna arbetar med ställer ju en del krav som man behöver få leva upp till. Vi tror att det är en bidragande orsak att kvaliteten är bättre, säger Åsa Börjesson.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista