Mäklare väntar stabiliserad bomarknad

Uppdaterad 12:50
Bostadspriserna föll mer under fjärde kvartalet än vad fastighetsmäklarna hade räknat med, enligt bolåneinstitutet SBAB:s Mäklarbarometer. Men nu räddas marknaden delvis av Riksbanken.

– Det som är intressant att se är att det ser lite ljusare ut under början på det här året, under första kvartalet. Priserna väntas stabiliseras eller svagt vända uppåt, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB

Riksbanken gjorde en kraftfull sänkning av styrräntan i höstas, säger Tomas Pousette, från 4,75 till 2 procent.

Detta har ju slagit igenom på boräntorna så att mäklarna bedömer att bostadsmarknaden kommer att stabiliseras redan under första kvartalet.

– Framför allt de korta bundna boräntorna har föjt med ner .Tittar man från toppen förra hösten så är det mer än tre procentenheter ner på de kortaste boräntorna, säger Tomas Pousette.

Mäklarbarometern, som är en enkät med 210 fastighetsmäklare i storstäderna, gör nu för första gången en skattning av prisutvecklingen.

För bostadsrätter går priserna ner en procent i Göteborg och Malmö under första kvartalet. I Stockholm blir nedgången större, fem procent.

Småhuspriserna väntas däremot öka med en till två procent från första till andra kvartalet.

Det är en väldig prisnedgång som nu håller på att bromsas upp. Enligt SBAB är fallet hela 20 procent för bostadsrätter från pristoppen det tredje kvartalet 2007.

Trots räntenedgången kan läget på arbetsmarknaden komma att slå mot bostadspriserna, säger Tomas Pousette.

– Vi får nu se hur dragkampen mellan en sämre arbetsmarknad och lägre räntor ser ut när vi kommer lite längre fram under året. Just nu verkar det som om åtminstone mäklarna bedömer att lägre räntor är viktigare än försämringen på arbetsmarknaden, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista