Ställs inför rätta i augusti.

Rättegång mot Zuma först efter val

Uppdaterad 12:10
En domstol i Sydafrika har nu utsatt datum för när rättegången mot ANC:s ordförande Jacob Zuma ska påbörjas. Det blir den 25 augusti och det betyder att han kan komma att ställas inför rätta som nytillträdd president i landet.

På onsdagen det den 38:e gången på drygt sju år som ANC:s ordförande Jacob Zuma satt på de anklagades bänk i en domstol. Så länge har korruptionsmisstankarna mot honom hållits vid liv.

Domstolens besked var att rättegången ska börja den 25 augusti. Samma dag får Jacob Zuma själv möjlighet att lägga fram sina argument för att åtalet ska läggas ner. Han brukar hänvisa just till åklagarmyndighetens långsamma hantering av ärendet.

Jacob Zuma är samtidigt ANC:s kandidat till presidentposten och partiet stödjer honom så länge han inte är dömd.

Presidentvalet måste hållas senast i mitten av juli så är risken stor att Zuma kommer att bli landets president, men vara mer upptagen med sin egen rättegång än att styra landet.

Det skulle vara ett högt spel för varje annat land med en likvärdig utmanare till regeringspartiet, men ANC, med 70 procents majoritet, är så säkert på att partiet kommer att behålla makten, att det håller fast vid Zuma som sin kandidat.

Om domstolen den 25 augusti beslutar att rättegången ska påbörjas har Zuma fortfarande möjlighet att överklaga det beslutet. Det betyder att den här rättegångshistorien kan fortsätta ännu i många år.

Därför är nu spekulationerna just nu livliga om ifall ANC kommer att införa en lag som förhindrar åtal mot landets president.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista