Vill invänta alla remissvar.

Billström står fast vid försörjningskrav

Nu svarar migrations-minister Tobias Billström (M) på kravet om att slopa regeringens förslag om försörjningskrav för flyktingar som vill ha hit sina anhöriga. Han säger att det måste vara ordning och reda i de svenska mottagandesystemen. 

En av kritikerna är Barnläkarföreningens Lars H Gustafsson som menar att utredaren struntat i forskning som visar hur barn far illa av att vara åtskilda från sina föräldrar längre tid.

– Det finns en mycket omfattande internationell forskning som visar att det här är en högriskfaktor för barn när det gäller att utveckla psykiska problem av olika slag. Det här har man inte brytt sig om, säger han.

Barnläkaren Lars H Gustafsson syftar på den utredning som kom i december som regeringen beställt om att flyktingar som vill ta hit sina barn och andra nära anhöriga också ska kunna visa att de kan försörja dem.

Lars H Gustafsson är upprörd över att regeringens utredare inte tar upp forskningen om att barn far illa.

Analysen i utredningen är snarare tvärtom, att det är bättre för barnen att vänta tills mamma eller pappa har ett jobb och en bostad istället för att komma till en osäker miljö och otrygghet.

Barnläkarföreningen med Lars H Gustafsson, men också Röda Korset och Rädda Barnen, kommer nu i sina remissvar till regeringen att försöka övertyga om att försörjningskravet bör stoppas.

Migrationsminister Tobias Billström känner redan till kritiken, men menar att alla remissinstanser måste få säga sitt.

– Jag är väl medveten om vad Barnläkarföreningen har tyckt i de här sammanhangen och jag kan bara konstatera att det kommer att utgöra en del av helheten när vi har sett samtliga svar. Det finns ju väldigt många intressenter i detta, inte minst Sveriges Kommuner och Landsting, som också är viktiga i det här sammanhanget med tanke på att det är de som står för mycket av mottagandet av mottagandet när det gäller anhöriginvandringen, säger han.

Men tanken är ändå att den nya lagen ska träda i kraft vid årsskiftet. Och Tobias Billgren har länge varit för att införa ett försörjningskrav för flyktingar.

– Som jag har sagt tidigare är detta en viktig fråga för regeringen. Vi måste ha ordning och reda i våra mottagandesystem när det gäller anhöriginvandring och därför har vi också tagit fram det här förslaget, säger migrationsministern.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista