Sri Lanka

Över 50 dödade senaste dygnet

I Sri Lankas inbördeskrig har minst 52 civila dödats bara det senaste dygnet, enligt FN:s talesman.

Oron växer också för de runt 250 000 civila som sitter fast i stridszonen i norra delen av landet, som är det sista kvarvarande territoriet som hålls av rebellgruppen Tamilska tigrarna, men som står under intensiv attack från Sri Lankas regeringsarmé.

De få patienter som tagit sig till ett sjukhus utanför krigszonen är i dålig kondition. Det säger Lisabeth List vid Läkare utan gränser. Många är också oroliga för sina anhöriga som är kvar i krigszonen. En pojke sa att alla hans syskon dödats, säger hon.

– Vi vet också att det finns många fler som behöver vård omedelbart, men de är fångar i krigszonen, säger Lisabeth List vid Läkare utan gränser.

För biståndsgrupper och medier är det frustrerande att de inte har fritt tillträde till konfliktområdet, och de allra flesta som finns där har ingen möjlighet att ta sig ut.

Gordon Weiss, FN:s talesman i Sri Lanka, säger till ekot att situationen blir alltmer kritisk, med uppemot 300 000 civila inträngda på ett litet område, uppblandat med soldater från Tamilska tigrarna. Dessutom rycker Sri Lankas regeringsarmé fram från alla riktningar.

Regeringen visar inga tecken på att vilja göra paus i de intensiva striderna, nu när de har Tamilska tigrarna på fallrepet. Och tigrarna vägrar släppa ut de civila från stridszonen.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista