Verkstadsbolagens vinster faller

Flera stora svenska verkstadsbolag redovisar fallande siffror. Skälet är den globala lågkonjunkturen. Alfa Laval, Sandvik och Electrolux redovisar alla tre ett sämre resultat det fjärde kvartalet.

Resultaten var sämre än analytikernas prognoser. Efterfrågan viker på de tre exportbolagens marknader världen över och det bekräftar återigen att världsekonomin tvärnitade i slutet av förra året.

Verkstadsföretaget Alfa Laval gjorde en vinst på 1,2 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Det var klart sämre än 2007, och i år väntas efterfrågan fortsätta att minska. Alfa Laval är världsledande tillverkare av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer. 

För världens näst största vitvarutillverkare Electrolux blev det en förlust det fjärde kvartalet på över 570 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 1,9 miljarder kronor 2007. Electrolux har tillverkning över hela världen och har ett tjugotal kända märken i sitt stall.

I december varslades 3 000 anställda om uppsägning och Hans Stråberg som är vd för Electrolux säger att han inte utesluter att ännu fler anställda kommer att förlora jobbet. Bolaget väntar fortsatt dåligt sug efter produkter som bland annat dammsugare och kylskåp även under 2009. För första gången i bolagets historia lämnas ingen utdelning till aktieägarna. I år införs dessutom lönestopp för de anställda.

Verkstadskoncernen Sandvik, som finns i 130 länder och är världsledande inom sina produktområden, gjorde en vinst före skatt på drygt 1,5 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Under motsvarande period 2007 blev vinsten 2,7 miljarder kronor.  Vd Lars Pettersson menar att den globala konjunkturförsvagningen under fjärde kvartalet 2008 är en av de mest dramatiska som Sandvik har upplevt.

– Under två veckor i oktober såg vi en global finansiell kollaps, där våra kunder och våra kunders kunder förlorade möjligheten att finansiera sin verksamhet, säger Sandviks vd Lars Pettersson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Robert Sennerdal
robert.sennderdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista