Sarkozy och Merkel:

EU:s stora vill se ny säkerhetspolitik

En ny europeisk säkerhetspolitik skissas i dag av den franske presidenten Nicolas Sarkozy och den tyska förbundskanslern Angela Merkel i en gemensam tidningsartikel i Süddeutsche Zeitung och Le Monde.

Bland annat vill de att säkerhetspolitiken ska handla också om annat än militära frågor.

Också energiförsörjning, migration och finanssystemen hör till säkerhetspolitiken, skriver de båda. Och det är EU och Nato som genom ett fördjupat samarbete måste bredda den europeiska säkerhetspolitiken, anser de.

Sarkozy och Merkel som ibland själva haft svårt att samarbeta vill nu visa tysk-fransk sammanhållning inför Natos möte i början av april, när Nato fyller 60. Mötet kan inte ägnas bara åt firande. Det måste markera en nystart i säkerhetspolitiken, enligt Sarkozy och Merkel.

Ett partnerskap med Ryssland måste återupprättas skriver de. De förklarar sig beredda att tala med den ryske presidenten om en ny europeisk säkerhetsstruktur, som han föreslog under Georgienkonflikten i somras.

När det gäller motsättningarna med Ryssland om ett amerikanskt raketförsvar i Polen och Tjeckien, vill Sarkozy och Merkel se fortsatta samtal med ryssarna.

De skriver också att kärnvapen inom Nato kommer att finnas kvar som avskräckning också i framtiden. Men bara en ”absolut nödvändig” mängd kärnvapen bör finnas kvar, och då enbart med defensiva uppgifter, som att förhindra krig, heter det i artikeln.

Om ett eventuellt iranskt kärnvapenprogram skriver Sarkozy och Merkel: ”Vi kommer inte att tillåta en iransk atombomb, eftersom en sådan skulle innebära ett hot mot världsfreden”. De förespråkar i första hand dialog med Iran, men de kan också tänka sig ”beslutsamma sanktioner” om dialogen skulle misslyckas.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se