Biskop Richard Williamson. Foto: Uppdrag granskning/SVT.

Vatikanen läxar upp omstridd biskop

Uppdaterad 15:55
Vatikanen kräver nu att den biskop som har förnekat att Förintelsen ägt rum tar tillbaka sina uttalanden om han vill bli accepterad av den katolska kyrkan igen.

Efter den våg av kritik som har mött påven ändrar sig nu Vatikanen i fråga om den kontroversiella biskopen Williamson.

Biskopen har vid upprepade tillfällen förnekat Förintelsen, nu senast i ett program i Sveriges Television, som handlade om Williamsons ultrakonservativa katolska utbrytargrupp.

Williamson har varit utesluten ur den katolska kyrkan sen 1988. Men för drygt en vecka sedan meddelade påven att bannlysningen hävs, bara några dagar efter att SVT sänt intervjun där Williamson argumenterar för att det inte förekom någon judeutrotning i gaskamrarna under andra världskriget.

Att förneka förintelsen är ett lagbrott i Tyskland och tyska åklagare tog genast upp fallet.

När påven sedan valde att i samma veva välkomna Williamson tillbaka in i den katolska kyrkogemenskapen igen kom protester från högsta nivå.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har krävt en förklaring av påven. Och nu säger Vatikanen att påven inte var medveten om Williamsons uttalanden när bannlysningen hävdes och att Williamson nu offentligt måste ta avstånd från sin förnekelse av Förintelsen om han vill verka inom den katolska kyrkan igen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista