Vanvård orsakades av personalproblem

Uppdaterad 16:30
De uppmärksammade missförhållandena på äldreboendet Bäckagård i Halmstad berodde på en kombination av täta chefsbyten, hög sjukfrånvaro och hög arbetsbelastning. Den slutsatsen drar externa revisorer som har utrett bristerna.

Däremot klandras inte den högsta ledningen inom äldreomsorgen eftersom den inte blev uppmärksammad på att allt inte stod rätt till.

– Bristerna fanns i att det var en väldigt hög personalomsättning, både bland ledare och övriga, och att det var alldeles för mycket vikarier och för stor arbetsbelastning. Och där, som vi ser det idag, borde man ha förstått att det skulle bli problem för de boende också, säger Rose-Marie Edlund, kommunrevisorernas ordförande.

Det var först efter fem Lex Sara-anmälningar från vikarier vid den utpekade vårdavdelningen på Bäckagård som ledningen för äldreomsorgen i Halmstad säger sig ha insett att allt inte stod rätt till.

Äldre fick till exempel gå till sängs för kvällen redan tidigt på eftermiddagen och de fick bara sitta uppe några få timmar per dygn.

Enligt en av Lex Sara-anmälningarna utgick arbetsrutinerna vid vårdavdelningen från personalens behov istället för de äldres.

Missförhållandena avslöjades i november förra året och sedan dess har två av de anställda fått skriftliga varningar och sammanlagt har tio personer blivit omplacerade.

För att inte något liknande ska upprepas igen tillsattes en utomstående utredning och det är den utredningen som nu är klar.

Även om utredningen inte pekar ut någon särskild som huvudansvarig för missförhållandena står det i utredningen att chefsbyten och hög arbetsbelastning på chefer, men också stor personalomsättning och andra problem i personalgruppen, på olika sätt ledde fram till problemen vid Bäckagård och att detta borde ha kunnat förutses.

– De här händelserna på Bäckagård har ju blivit föremål för mycket stora diskussioner inom hela vår organisation och speciellt på de övriga särskilda boendena. Nu finns nu en klar och tydlig målsättning att vi ska kunna göra riskbedömningar så att den här situationen inte uppstår igen, säger Lisbeth Svensson, hemvårdschef i Halmstad.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Maja-Lena Hamrén, SR Halland
maja-lena.hamren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista