Schwarzenegger närmare guvernörspost

Hollywoodstjärnan Arnold Schwarzenegger har kommit ett steg närmare makten i Kalifornien. Orsaken är att lagen där säger att den som samlat ihop tillräckligt många namnunderskrifter kan tvinga fram en folkomröstning om den sittande ledaren. Guvernörens motståndare säger sig nu ha 1,6 miljoner underskrifter.
De säger sig alltså ha 1,6 miljoner underskrifter, nästan dubbelt så många som behövs. Men den officiella kontrollräkningen är inte färdig än. Redan i höst kan väljarna i Kalifornien få avgöra om de vill avsätta guvernören Gray Davis och vem de i så fall vill ha i stället. Arnold ställer upp Arnold Schwarzenegger har sagt att han ställer upp om republikanska partiet vill ha honom. Han har redan tjuvstartat sin kampanj, så tolkar i alla fall medierna det, genom att visa sin senaste film för amerikanska soldater i Irak på USA:s nationaldag. Att vara så känd ger honom enorma fördelar. Han kan helt hoppa över det som brukar vara det första steget i amerikanska kampanjer, nämligen att få väljarna att åtminstone känna igen namnet på kandidaten. Privatlivet belastning Däremot anses hans privatliv kunna vara en nackdel för honom: Han hotade att ställa upp mot Gray Davis redan för två år sen, och då spred hans motståndare ut historier om alltför många kvinnoaffärer och att han skulle ha använt anabola steroider. Besked i augusti Politiskt brukade Arnold Schwarzenegger förr utmålas som politiskt blåsvart, till höger om Djingis Khan, för att använda ett uttryck av Woody Allen. Men så är det inte alls längre. Han brukar numera beskrivas som ganska måttligt konservativ och är till exempel betydligt tolerantare mot homosexuella än många av sina partivänner. Arnold Schwarzeneggers nya film, Terminator 3, har fått ett ganska svalt mottagande i USA. Det skulle faktiskt kunna skynda på den politiska karriären. Förre presidenten Ronald Reagan hårdsatsade på politiken efter att en av hans filmer gjort fiasko. Schwarzenegger väntas ge officiellt besked om han kandiderar nästa månad.
Fredrik Furtenbach, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista