Intern aktiehandel hot mot börsen

Vid sidan av börsen växer bankernas och finansinstitutens interna handel, den så kallade matchningen. På sikt kan den komma att bli en konkurrens mot Stockholmsbörsens dominans. Börsens ägare, OM-gruppen, presenterar sin kvartalsrapport på onsdagen. Företaget har varslat ett stort antal anställda om uppsägning
OM har ingen riktig konkurrent i Sverige, men ändå går verksamheten på sparlåga, företaget har varslat ett stort antal anställda om uppsägning. Och matchningen växer i omfattning. Det säger flera anlaytiker som Ekot talat med. Karl Berglund på Deutsche Bank följer OM-gruppen - OM har en stark ställning i Norden när det gäller börsverksamhet. Tittar vi i ett mer internationellt perspektiv så är ställningen något svagare. - Börsverksamhet är en bransch i sig som är utsatt för mindre konkurrens är andra sektorer, men det finns konkurrens från interna matchningar som vi ser på bank- och mäklarfirmor, och på sikt finns det konkurrens även från elektroniska nätverk, säger Karl Berglund. Matchning innebär att bankerna köper aktier från en kund som har lagt in en säljorder i banken, för att först några dagar senare själva sälja aktierna med god förtjänst till en annan av bankens kunder som har lagt in en köporder. På det sättet tjänar banken på mellanskillnaden och sparar på att slippa betala courtage. Vanligt Matchning är vanligt, bedömare Ekot talat med anser att mellan 30 och 40 procent av handelns omsättning utgörs av matchning. Men någon officiell statistik finns inte. Matchningen handlar framför allt om affärer mellan stora aktörer, det vill säga mellan banker, finansinstut och andra företag som handlar med aktier. OM kommenterar inte På Föreningssparbanken uppger aktiechef Ronny Jacobsson till Ekot att handeln har ökat under de senaste åren. Han vill däremot inte uppge några siffror. Andra banker, som SEB och Nordea, vill överhuvudtaget inte lämna uppgifter om sin interna handel. Inte heller OM vill prata om saken. Varför utgör då matchningen en så stor andel av handeln? - En av anledningarna skulle kunna vara att i takt med att volymen har minskat på börsen så har likviditeten i många aktier sjunkit, säger Karl Berglund, Deutsche Bank. Överlevnadsspekulation Låg likviditet i aktien betyder att det är låg omsättning på den. Då handeln är låg i en enskild aktie innebär det att stora försäljningar och köp snabbt påverkar kursen. För att undvika för snabba svängningar i aktier som bankerna och mäklarna själva spekulerar i, köper de helt enkelt dessa aktier, för att sälja senare när kursen har gått upp. Dessutom spekulerar fler banker och mäklare i dåliga aktier, då många av deras mindre kunder håller sig borta från marknaden. Vilket helt enkelt är ett sätt för många mäklarfirmor att överleva.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista