USA uppmanas stänga kirgizisk militärbas

Kirgizistan uppmanar USA att stänga sin militärbas på kirgiziskt territorium. Om beslutet står fast förlorar USA en av de strategiska punkterna för den operation i Afghanistan som den amerikanska regeringen planerar trappa upp.

Kirgizistans regering godkände på onsdagen beslutet att stänga USA:s flygbas som funnits på landets territorium sedan offensiven mot talibanerna i Afghanistan inleddes 2001.

Den kirgiziske presidenten Kurmanbek Bakijev tillkännagav stängningen redan på tisdagen och nu ska landets parlament diskutera frågan imorgon, torsdag, innan beslutet träder i kraft.

Det var efter samtal i Moskva med den ryske presidenten Dmitrij Medvedev och som Kirgizistans president Bakijev gjorde sitt utspel.

Till saken hör att Ryssland lovat 2 miljarder dollar i krediter och stöd till den mycket hårt ansträngda kirgiziska ekonomin.

Ryssland har aldrig gjort någon hemlighet av sin irritation över amerikansk militär närvaro i andra före detta sovjetrepubliker men den ryska regeringen ville på onsdagen inte medge att den har någon roll i det kirgiziska beslutet.

Den amerikanska flygbasen utanför Kirgizistans huvudstad Bisjkek rymmer fler än 1 000 soldater och ses som en viktig pusselbit när USA:s regering nu väntas trappa upp sina aktiviteter i Afghanistan framöver.

Transporter till Afghanistan via Centralasien anses betydligt säkrare än från Pakistan som idag är det andra alternativet.

Amerikanska reaktioner på dagens beslut har hittills varit försiktiga med förhoppningar om att en dialog kan föras med Kirgizistan om flygbasens framtid.

Om det misslyckas har amerikanerna sex månader på sig att stänga basen när beslutet väl träder i kraft.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista