Varslade hoppas få pengar från EU

Den här veckan överlämnar de så kallade varselsamordnarna sina rapporter till regeringen med förslag till åtgärder för anställda som varslats om uppsägning. Många hoppas nu på att få pengar ur EU:s Globaliseringsfond.

Landshövding Lars Bäckström, som är varselsamordnare i Västra Götaland, föreslår att regeringen ska söka pengar ur EU:s så kallade Globaliseringsfond.

– Det är många kommunala företräden och från fackligt håll som har lyft den frågan. Det här har ju tillämpats i många andra länder i Europa. Visst vore det bra, Sverige betalar höga avgifter och då räknar man att få tillbaka något när vi får problem i Sverige.

EU-länderna kan söka pengar ur EU:s Globaliseringsfond om minst 1 000 anställda blivit uppsagda. Regeringen skulle till exempel kunna söka pengar för vidareutbildning för de 1 300 anställda som nu får gå från Volvo i Göteborg.

Hittills har få EU-länder ansökt om pengar och alla ansökningar har beviljats. Bland annat har 1 500 anställda inom den spanska fordonsindustrin fått pengar, 6 000 textilarbetare i Italien och 1 000 som avskedats från en underleverantör till Nokia i Finland.

Sverige har hittills varit motståndare till Globaliseringfonden av principiella skäl. Regeringen anser att arbetsmarknadsåtgärder ska vara en rent nationell angelägenhet. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger nu att det kan bli aktuellt att söka pengar från EU.

– Det kan bli på det sättet. Däremot ska man nog inte tro att det är så hemskt mycket pengar som innebär att det löser hela krisen. Hela fonden är på fem miljarder kronor, och det ska täcka hela Europa. Men det ska inte uteslutas. Vi ska titta på det också.

Sven Otto Littorin uppmanar också regioner i kris att söka pengar från EU:s socialfond. Fonden har i år 1,2 miljarder kronor att fördela, pengar som ska gå till kompetensutveckling av anställda i krisdrabbade företag som istället för att varslas om uppsägning erbjuds utbildning tills konjunkturen vänder.

Nu strömmar det in ansökningar till EU:s socialfond. Ett exempel är länsstyrelserna i Stockholm, Kalmar och Norrbotten som ansökt om 125 miljoner kronor för att utbilda 6 000 anställda inom Scania. Trycket är nu så hårt att EU:s socialfond begärt att få använda även nästa års budgetmedel.

– Alla de medlen som vi ha tillgängligt 2009. De pengarna är snart slut, så vi hoppas ju på att vi får ett höjt utrymme, säger Åsa Lindh, generaldirektör för EU:s socialfond.

Susanne Palme
susanna.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista