Hundratusentals får lägre pension

Ungefär 350 000 svenskar fick sin pension sänkt på onsdagen. AMF Pension har beslutat att ta tillbaka en del av den utlovade avkastningen på grund av den kraftiga nedgången på börsen. För en genomsnittlig LO-medlem blir det mellan 100 och 150 kronor mindre i månaden.

– Det är naturligtvis tråkigt för dem det drabbar, men det är ofrånkomligt, säger pensionären Ove Hallberg.

Du förstår ändå varför de har valt att göra såhär?

– Jo, jag inser varför man gör det och vi får finna oss i det, det är inget annat, säger Ove Hallberg.

För dem som redan gått i pension och berörs av beslutet innebär det att pensionen sänks. För en genomsnittlig LO-medlem blir det mellan 100 och 150 kronor i månaden.

Totalt berörs två och en halv miljon svenskar, varav 350 000 redan gått i pension, av AMF Pensions beslut att helt enkelt sänka det sparade beloppet med åtta procent för alla med en premiebestämd pension.

I det fallet gäller det både dom som arbetsgivaren betalt in pengar för och det man själv valt att placera hos AMF.

Anledningen till att AMF Pension tar tillbaka pengar är att man ska kunna garantera pensionsutbetalningarna längre fram i tiden, säger vd:n Ingrid Bonde.

– Jag förstår att det här är tufft för våra pensionärer, men vi gör det här för att säkra pensionerna långsiktigt. De kan känna sig trygga i att vi har en av marknadens starkaste balansräkningar bakom oss, säger AMF:s vd Ingrid Bonde.

Björn Palmgren är försäkringsspecialist på Finansinspektionen. Han anser att AMF Pensions agerande är rimligt, med hänsyn till den börsnedgång som varit.

Björn Palmgren säger också att det kan bli så att fler bolag följer efter.

– Ja, vi vet att flera bolag övervägde den här möjligheten och flera bolag har ju styrelsesammanträden här under den här månaden, så den frågan kan komma upp.

Så det finns risk för att det kommer efterföljare?

– Ja, bolagen får själva bestämma om det tycker att det är läge att göra det, så man får se vilka som gör den bedömningen, men risken finns, säger Björn Palmgren.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se