Ambassadör Fredrik Schiller.

Sverige skickar ambassadör till Eritrea

Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Frank Belfrage försäkrar att Sverige gör allt för att få den svenske journalisten Dawit Isaak fri. Den svenske ambassadören är i dag på väg Eritrea, sedan det kommit uppgifter om att Dawit Isaaks hälsotillstånd kan ha försämrats.

– Det är fruktansvärt och dessutom väldigt, väldigt allvarligt när vi vet att hans hälsa redan är dålig, säger Esayas Isaak.

För Dawit Isaaks bror Esayas är de nya uppgifterna om förflyttningen till ett hårdbevakat militärsjukhus djupt oroande.

– Nu handlar det om liv och död, säger Esayas Isaak.

I sju och ett halvt år har den 44-årige Dawit Isaak hållits fängslad utan rättegång och med få livstecken sedan 2005, förutom det lilla som hemliga lokala människorättsorganisationer snappar upp.

Sverige skickade i dag diplomaten Fredrik Schiller till Eritrea för att än en gång försöka utverka en frigivning. Fallet är oerhört högt prioriterat, enligt UD:s näst högste, kabinettssekreterare Frank Belfrage.

– Jag kan bara säga att det här är ett oerhört högt prioriterat ämne. Vi lägger ned väldigt mycket tid, ansträngningar och resurser på det och vi har ett mål, Dawit Isaak ska bli fri, säger Frank Belfrage.

Metoden kallas tyst diplomati som i Isaaks fall bedrivits under fyra svenska utrikesministrar med föga synlig framgång.

– I den bemärkelsen att han inte är fri så kan jag hålla med om detta men däremot så tror vi på det vi gör, säger Frank Belfrage.

Många har krävt mer högprofilerade svenska insatser, med till exempel Carl Bildt och inte en ambassadör till Eritrea. UD säger sig inte utesluta några medel och noterar att man nu åtminstone är på talbar fot med regimen efter en länge bottenfryst relation.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista