Ett nationellt register kan ge färre vanvårdade djur. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Skärpt tillsyn av personer med djurförbud

Regeringen vill ha ett nationellt register över alla som har djurförbud. Genom förslaget som presenteras senare idag ska den som vanvårdat djur hindras att skaffa nya djur genom att flytta runt. Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Det har funnits och finns problem kring att människor som har djurförbud flyttar omkring till olika delar av landet. Då känner inte platsen dit man kommer inte till historien, alltså att personen har djurförbud. Det vill vi komma åt för vi vill att djur ska ha det bra i hela landet.

Hur stort har problemet varit?

– Ja, det finns en problematik, kopplade till främst sällskapsdjur, där människor byter område i landet, trots att man har djurförbud. Det är ett ganska omfattande problem på just sällskapsdjurssidan, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Det är runt 1 000 personer runt om i landet som idag har djurförbud på grund att de inte anses lämpliga att ta hand om djur, både lantbruksdjur och sällskapsdjur som hundar eller katter.

Det är den enskilda länsstyrelsen som utfärdar djurförbudet, och flyttar någon till ett annat län har det varit svårt att kontrollera att de inte tar med sig djuren eller skaffar nya.

– Möjligheterna finns ju alltid. Men det tar tid. Det kan vara så att man har varit riktigt lättrörlig och rört sig i stora delar av landet. Det medför att man får göra många telefonsamtal och kanske slutar innan man kommer fram till den plats och län där man har fått djurförbudet.

Med det nya nationella registret som regeringen vill införa redan vid halvårsskiftet så ska en inspektör snabbt kunna kontrollera om en djurägare redan har ett förbud och därmed är alltså förhoppningen att försvåra för den som inte är lämplig att ha djur.

Men samtidigt har uppfinningsrikedomen för att kringgå djurförbudet tidigare varit stor hos en del djurägare, och frågan är om den nya lagen verkligen räcker.

– Ja, jag tror att detta är en av nycklarna för att få det till att djur ska ha det bra

Så du tror att det här ska få bort personerna som flyttar runt med djuren?

– Ja, svårigheten blir betydande nu, att göra så som många har gjort tidigare, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista