Forskningen handlade om hälsoriskerna med snus.

KI vägrar lämna ut forskningsrapport

Karolinska Institutet vägrar lämna ut forskningsmaterial från en stor studie om snus till en amerikansk tobaksforskare vars universitet sponsras av Swedish Match. Men enligt Vetenskapsrådet så är principen att all forskning måste kunna granskas.

– All forskning ska kunna granskas. Är det forskning på människor så ska den vara organiserad på det viset så att den är avidentifierad, så att man inte ska kunna följa vilken person det gäller, säger Håkan Billig, huvudsekreterare i medicin på Vetenskapsrådet.

Finns det några undantag från den regeln?

– Om man har forskningsstöd från offentliga källor så ska man göra det tillgängligt, och organisera datan så att den går att granska.

Det var i höstas som den amerikanske tobaksprofessorn Brad Rodu begärde att få granska Karolinska institutets grundmaterial för studier i riskerna med att snusa.

Karolinska institutet vägrade, med hänvisning till att det fanns känsliga personuppgifter i materialet, och att Rodu inte heller kommer från ett land inom EU, det är något som personuppgiftslagen tar hänsyn till.

Professor Rodus rekommenderar att rökare går över till snus för att det är mycket mer ofarligt, medan de svenska studierna pekar på betydande hälsorisker också med snus. Rodus universitet har sponsrats i flera år av två tobaksbolag, bland annat svenska Swedish Match.

Materialet som Rodu vill komma åt är världens mest omfattande hälsoregister för snusforskning. Här finns tobaks- och hälsodata från nära 400 000 byggarbetare som behandlades inom Bygghälsan mellan 1969 och 1993.

Men KI vägrar alltså att lämna ut grundmaterialet, och enligt prefekten vid en av KI:s institutioner Henrik Grönberg, så räcker inte en avanonymisering för att skydda deltagarna i registret.

– Om det finns väldigt mycket information, även om man tar bort namn och personnummer. Berättar man vad man jobbar med, mellan vilka år så går det till slut att identifiera, det vill vi inte ska kunna ske, säger Henrik Grönberg.

Professor Rodu har överklagat KI:s vägran och ärendet ligger nu hos Kammarrätten.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista