Samir Brikho. Foto: Maria Eksedler/SR.

Energiföretag går bra trots kärva tider

Även i den globala lågkonjunkturen finns det företag och branscher som klarar sig relativt bra. Ett exempel i Storbritannien är energi- och teknikföretaget Amec som har 23 000 anställda men behöver anställa fler.

Svenske Samir Brikho är vd för företaget Amec.

– Vi har klarat oss ganska bra. Men när jag tittar på resultatet 2008 så är det inte frågan om att öka lönsamheten under 2008. Men vår orderingång för olje- och gasindustrin har ökat med 40 procent, säger Samir Brikho.

Samir Brikho är född i Libanon men utbildade sig och levde länge i Sverige. Bland annat satt han i ABB:s koncernledning. Sedan 2006 leder han företaget Amec, som exempelvis sysslar med projekt som rör olja, gas, vindkraft, vågkraft och kärnkraft. Ett uppdrag är att sanera den stora kärnkraftanläggningen Sellafield, i norra England.

Under hans första år som vd sköt bolagets aktier i höjden och företaget tillhör nu FTSE 100-listan, de mest omsatta aktierna på Londonbörsen.

Medan många andra företag kämpar för att behålla sin personal, så ser det annorlunda ut för Amec, säger han.

– Det är snarare tvärt om för oss. Vi söker fortfarande efter duktig personal som kan följa med oss på den här resan som vi tar.

Cirka 23 000 anställda runt om i världen blir sannolikt några fler under detta år.

Samir Brikho har precis som många andra företagsledare och makthavare nyligen varit på World Economic Forum i Davos. Och den stora frågan som också han funderar över är hur länge den ekonomiska krisen kommer att bestå.

– Jag tror att USA-marknaden kommer att återhämta sig betydligt snabbare än den europeiska marknaden. Alla försöker att jobba hårt för att komma med olika räddningspaket och stimulanspaket för samhället och ekonomin för att komma ur det här under 2009, och börja med en tillväxt vidare för 2009.

– Men jag tror inte att alla länder kommer att göra det, och jag tror inte att alla kommer att vara framgångsrika med det, säger Samir Brikho, vd för företaget Amec.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista