Marknadsvimlet är en injektion för Jokkmokks näringsliv. Foto: Thord Nilsson/Scanpix.

Jokkmokks marknad lockar tusentals

Idag inleds marknaden i Jokkmokk, en över 400 år gammal tradition och ett viktigt centrum för samisk kultur. Omkring 40 000 besökare från många håll i världen väntas till det lilla norrbottniska samhället som firar vinterfest.

Det här är det bästa på året, det säger Berta Larsson i Jokkmokk.

– Våran årstid börjar med marknaden, då är våren här, det är faktiskt en brytningstid i Jokkmokk, året börjar som med marknaden, säger Berta Larsson.

Jokkmokk med knappt 3 000 invånare som varje år låter marknaden markera att nu kommer våren. Det här är en viktig mötesplats för samer och andra och marknaden har gjort sig ett namn vida om. På vandrarhemmet har Karin Elg fullt upp. 

– Jag har gäster från hela världen. Det är internationellt.

Vad är det som de lockas av? 

– Det är det samiska man vill se. Det som man har hört talas om. Man vill se renar, snö, folkliv, man vill se många olika saker. 

Att tiotusentals kommer till marknaden och trakten varje år har förstås en stor ekonomisk betydelse och inte bara för Jokkmokk utan för hela regionen, det säger Annika Almqvist, näringslivschef i Jokkmokks kommun.  

– Ekonomiskt betyder den jättemycket, det är en stor del av årets inkomster för många företag och föreningar. Hotell gör stora inkomster, resebyråer, de som säljer på marknaden, många lokala, och även för besöksnäringen i stort under resten av året, så det betyder väldigt mycket.  

På ett av Jokkmokks caféer säger Vidar Segerström att marknaden hjälper många företag att gå runt. Själv njuter han av att som han säger se Jokkmokk under några dagar förvandlas till en stad.  

– Det blir sådan bra stämning i ett litet samhälle när det kommer så mycket folk. Det blir en bra atmosfär. Här är alla på en jätteliten yta hela tiden, vart man än går är det fullt med folk. Det är väl det som är själva stämningen, säger Vidar Segerström. 

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista