Applåder för beslutet om sjukförsäkring. Foto: Lawrence Jackson/Scanpix.
USA

Miljoner barn får sjukförsäkring

Den amerikanska kongressen har röstat igenom ett lagförslag som ger ytterligare 3,5 miljoner amerikanska barn statlig sjukförsäkring. En viktig politisk seger för president Obama som igår blev av med den av sina viktigaste medarbetare i sjukvårdsfrågan.

En påtagligt positiv president Barack Obama var det som inför demokratiska politiker från senat och kongress och hundratalet supportrar skrev under lagen som nu utökar den statliga sjukförsäkringen för barn.

Tidigare omfattades 7 miljoner barn av försäkringen men med dagens beslut i kongressen, som stöddes av demokraterna men också ett 40-tal republikaner, kommer ytterligare fyra miljoner barn försäkras till en kostnad av motsvarande ungefär 260 miljarder kronor.

Den aktuella försäkringen är framförallt riktad till barnfamiljer som inte har råd att betala privata sjukförsäkringar men som samtidigt tjänar för mycket för att kvalificeras sig för Medicaid, sjukvårdsförsäkringen för de fattigaste amerikanerna.

Kostnaden för utökningen betalas av bland annat höjda tobaksskatter, skatten på ett paket cigaretter höjs från 39 cent till en dollar, alltså till motsvarande ungefär 8 kronor.

Demokraterna i kongressen och även vissa republikaner, har även tidigare försökt expandera sjukförsäkringen för barn men två gånger tidigare lade den förre presidenten George Bush in sitt veto mot förslaget. Han gillade inte att det höjde skatterna och menade att sjukförsäkringen framförallt ska bygga på privata lösningar, inte på statliga.

Den utökade sjukförsäkringen för barn var en välkommen politisk framgång för Obama på sjukvårdsfronten.

Igår drog den tilltänkte sjukvårdsministern Tom Daschle tillbaka sin kandidatur efter turerna kring hans skatteaffärer. Daschle skulle ju ha lett Obamas sjukvårdspolitik som syftar till att alla amerikaner ska få råd att ha en sjukvårdsförsäkring.

I nuläget beräknas ungefär 46 miljoner amerikaner stå utan sjukförsäkring.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista