Officerare åtalas för miljonförskingring

Med hjälp av bluffakturor la två svenska officerare beslag på 1,5 miljoner kronor av Försvarsmaktens pengar i Kosovo. Pengarna användes till lyxkonsumtion och nu åtalas officerarna för förskingring, skriver tidningen Metro.

Männen var anställda vid Försvarsmakten och hade ekonomiskt ansvar vid förläggningen Camp Victoria i Kosovo. Brotten ska ha begåtts under en längre tid och officerarna togs hem och polisanmäldes 2006.

De båda ska enligt åtalet ha attesterat mängder av falska fakturor till påhittade byggprojekt och en av dem köpte bland annat en lyxbil av märket Lexus kontant för 700 000 kronor.

– De har levt kraftigt över sina tillgångar trots en ganska begränsad lön, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström till Metro.

Enligt utredningen har ytterligare minst en miljon försvunnit i felaktiga utbetalningar, men det är bara de 1,5 miljonerna som åklagaren kan härleda till officerarna.

En av officerarna sades upp omedelbart när bedrägerierna upptäcktes. Den andra är omplacerad i väntan på dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista