USA vill undvika handelskrig med EU

Senaten i USA har röstat för att mjuka upp en del formuleringar i det planerade ekonomiska stimulanspaketet. Avsikten är att minska oron för ett handelskrig med Europa, men fortarande finns formuleringar kvar om att USA.s stålindustri ska gynnas av krispaketet.

Det var sannolikt bland annat det här uttalandet från president Obama i tv-kanalen ABC som fick senaten att använda ett lite mildare språk om handelspolitiska bestämmelser för det stora kristpaket som just nu arbetas fram.

Barack Obama sa att ingenting i paketet får riskera att underblåsa ett handelskrig. Uttalandet kom efter att flera av USA:s stora handelspartners, däribland EU och Kanada uttryckt stora farhågor om amerikansk protektionism genom bestämmelser om Buy American, ”köp amerikanskt”, som finns med i krispaketets version från representanthuset och som nu tagits över av senaten.

Enligt bestämmelserna får pengarna i krispaket som ska användas till offentliga jobbprojekt bara investeras i amerikansktillverkat järn och stål och i varor som tillverkats i USA. Senaten röstade inatt för att behålla de bestämmelserna i sin version av krispaketet men för att minska farhågorna runt om i världen la man också till en formulering om att bestämmelserna om att köpa amerikanskt måste tillämpas på ett sätt som ligger i linje med USA:s åtaganden i internationella överenskommelser.

Frågan är känslig. Demokraterna och Obama vann höstens val med löfte om att slå vakt om amerikanska arbetstillfällen och industri och man måste därför ha med formuleringar som tyder på att krispaketet först och främst är till för USA. Men frågan är nu om till exempel EU och Kanada nu nöjer sig med den tillagda formuleringaren från senaten.

EU:s USA-ambassadör sa ju häromdagen att om Obama går med på bestämmelserna om Buy American, så riskerar hela hans globala ledarskap att skadas och kan leda till en ström av protektionistiska åtgärder runt om i världen.

När det gäller själva krispaketet har nu senatens republikaner fått igenom att paketet också ska innehålla en skatterabatter på som mest motsvarande ca 125 000 kronor för folk som väljer att köpa nytt hus. Detta är en åtgärd som syftar till att försöka få igång den tröga amerikanska bostadsmarknaden.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista