S vill ha 20 miljarder kronor i krispaket

Socialdemokraterna svarar idag, fredag, på regeringens förslag på åtgärder mot krisen. De tycker att regeringen satsar för lite pengar och föreslår ett ”krispaket” på 20 miljarder kronor. Partiets ekonomiske talesman, Thomas Östros, hävdar att deras förslag kommer att ge 100 000 personer i jobb, åtgärder eller utbildning. 

– Vi delar konjunkturinstitutets bedömning och även regeringens finanspolitiska råd, att man måste stimulera med investeringar nu, för att undvika stora underskott 2010 och 2011. Men vi tror att investeringar kommer att ge fler jobb, säger Östros.

För några veckor sedan kom regeringen med sitt förslag om extra pengar utöver statsbudgeten för att möta krisen i år. Det handlade om 8 miljarder kronor till bland annat rot-bidrag, skatteuppskov för företag och upprustning av bil- och järnvägar.

Socialdemokraterna tycker att 8 miljarder är för lite och lägger idag ett ”paket” på 20 miljarder.

”Paketet” är en sammanställning av tidigare förslag som bland annat omfattar fler utbildningsplatser, rot-bidrag för att rusta upp miljonprogrammen, och mer pengar till kommuner och landsting.

Socialdemokraterna räknar med att deras insatser sammantaget skulle skapa 100 000 fler jobb, arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsplatser.

Socialdemokraterna föreslår också en miljöbilspremie, där den som köper en miljöbil och skrotar en minst nio år gammal bil får en bonus på 25 000 kronor.

– Vi ser nu ett ras i köpet av miljöbilar och det drabbar också svenska bilföretag hårt. Vi vill se en kombination av skrotningspremien. Det har tyskarna gjort framgångsrikt och det vill vi ska genomföras också i Sverige, säger Thomas Östros.  

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se