Kunglig glans över svenskt mode

En stor utställning på Londons Mode- och Textilmuseum med 13 svenska unga modeskapare och ett antal smycketillverkare öppnade idag. Utställningen invigdes av Sveriges kronprinsessa Victoria. 

Det är inga direkt vanliga masstillverkade plagg det handlar om utan många av kläderna är istället en lek med fantasi och form.

Museets chef, Dennis Nothdruft är mycket entusiastisk.

– Idéerna är lysande och det här är människor som gör personliga saker. Det handlar inte nödvändigtvis om att tjäna en massa pengar, de gör något som de känner starkt för, säger Dennis Nothdruft.

Det är Svenska Institutet som ligger bakom utställningen och syftet är att lyfta fram ny svensk design.

Här finns till exempel modeskaparen Ann-Sofie Backs väska och cape gjorda av blanka svarta solglasögon, här finns Sandra Backlunds bulliga, stickade tröjor, jeans i ny design lager på lager, men också en del enkla linjer. Rickard Lindqvist ställer ut två kreationer.

– En roströd trenchcoat som är målad ovanpå ett gammalt 30-talstyg, bruna byxor och en brun skjorta, stora oversize-byxor som är hopdragna. Den andra dockan är en grårutig, hyggligt klassisk kavaj med vissa detaljer som höjer den och ett par byxor som är skurna i bara ett stycke tyg som är en metod som är en metod som jag på senare tid använt mig mycket av.

Utställningen invigdes igår kväll av kronprinsessan Victoria.

– Det jag tycker är väldigt roligt är att få komma och se vad Sverige har att erbjuda, och man blir väldigt stolt över att ett sådant litet land kan så mycket. Sedan är jag inte så duktig själv.

Kronprinsessan syr inget själv?

– Nej, definitivt inte, det var i syslöjden något glasögonfodral och något annat, säger kronprinsessan Victoria.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se