Kvinnor hamnar allt oftare i skuldfälla

Antalet obetalda sms-lån hos kronofogden ökade kraftigt under 2008. Det har skett en minskning bland ungdomar som inte kunnat betala tillbaka sina sms-lån. Men nu är det allt fler kvinnor i medelåldern som inte kan betala tillbaka sina sms-lån.

– Kvinnorna har ju tidigare legat betydligt lägre i den här typen av skuldsättning än män men man börjar närma sig och få lika många. Och i de äldre åldersgrupperna så är kvinnornba i majoritet. Vad det beror på har vi länge diskuterat med budgetrådgivare och skuldrådgivare. Delvis har vi kommit fram till att många som redan har en dålig ekonomi försöker att lösa problemen eller skjuta problemen framför sig med att ta lån som gräddet på moset på de övriga skulderna som finns, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på Kronofogden.

– Man hugger tag i det här som om det vore ett halmstrå. Men man inser rätt så snabbt att halmstrået egentligen var ett ankare som drar dig djupare ner i skuldträsket. Och då går det inte att hitta någon lösning. Vi tror också att det är väldigt många ensamma mammor som tar den här typen av lån för att klara av ekonomin.

Men det är fortfarande ungdomar som har flest obetalda sms-lån i ärenden hos Kronofogden. Dålig ekonomi, räkningar och skulder på andra lån verkar vara orsaken till att ungdomar fastnar i sms-lånen. Det blir en nödsituation säger Jan Åkerlund som menar att konsumtionssamhället kan spä på problemen.

– Det finns ett väldigt stort tryck i synnerhet på unga människor att konsumera sig fram till en position i samhället. Att man ska ha vissa saker, att man ska ha kläder, tekniska prylar och så vidare och har man inte pengarna är det lätt att ta ett lån och kortsiktigt tänka att det ordnar sig, säger Jan Åkerlund.

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista