Jokkmokks marknad pågår. Foto: Olle Arvidson/SR.
6 februari: Samiska nationaldagen

Vill ena samerna mot svenska staten

På samernas nationaldag och mitt under Jokkmokks marknad samlas sametingspolitiker för att ta avstamp inför valet till Sametinget den 17 maj i år. Bland partierna finns en strävan efter att komma bort från uppdelningen mellan renskötande och ickerenskötande samer.

Partiet Min Geaidnu har i år parollen ”Sápmi är större än du tror”.

– Det står för att Sápmi är inte bara det som många människor tror, att det är en renskötande man. Sámpi är också så mycket större, det finns också en levande samisk kultur i stora delar av Sverige och den är viktig för det samiska samhället.

Det är drygt tre månader kvar till valet i Sametinget, när fyra av de sex partierna som nu sitter i tinget samlas här i Jokkmokk. Det finns en tydlig strävan bort från den gamla konflikten mellan renägande och ickerenägande samer. En konflikt som inte minst grundar sig i svensk lagstiftning.

De samiska rättigheterna till bland annat jakt och fiske hänger samman med renskötselrätten och är förbehållna den minoritet av samerna i Sverige som är medlemmar i en sameby. Det parti som fick flest röster vid valet 2005, Jakt- och fiskesamerna, fokuserar just på rättigheter för samer utanför rennäringen. 

Inför valet lyfts också frågor som jämställdhet, klimat och miljö men också direkta krav mot svenska staten, som att Sverige ska ratificera ILO-konventionen 169 som stadgar ursprungsfolks rättigheter till bland annat mark och vatten. Det är den viktigaste valfrågan för partiet Guovssonásti där Per Mikael Utsi är partiordförande.

– Det här har varit ett krav allt sedan samepolitiken började, att våra rättigheter till mark och vatten måste finnas med i svensk lagstiftning, säger han.

– Vilken är eran viktigaste motpart? Är det de andra partierna i Sametinget eller är det den svenska staten?

 – För oss i Sametinget är naturligtvis svenska staten det stora problemet och deras vägran att hörsamma rättighetsfrågorna. Då borde vi kunna enas i Sametinget och driva de här frågorna tillsammans, säger Per Mikael Utsi.

Anna Burén
anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista