Maud Olofsson.

Maud Olofsson applåderades för beslutet

När Centerledaren Maud Olofsson mötte 400 kommunpolitiker som samlats i Visby idag blev det inte så mycket kritik mot energiuppgörelsen som innebär att Centern släpper sitt gamla krav på att kärnkraften ska avvecklas.

Karin Ånöstam som är distriktsordförande i Gävleborgs län var en av de få som kritiserade att beslutet tagits centralt av partiledningen utan demokratiska beslut.

– Jag kände mig faktiskt både övergiven och utlämnad och helt okunnig om vad det var som pågick i vårt parti. Och det är en viktig fråga som vi måste förvissas om. Hur ska vi hantera sådana här frågor?

Karin Ånöstam från Centerpartiet i Gävleborgs län var en av de få som öppet ifrågasatte att Maud Olofsson och partiledningen på egen hand utan förankring bland medlemmarna fattat beslut om att gå med på energiöverenskommelsen och slopa kravet på avveckling av kärnkraften. Hon fick svar av miljöminister Andreas Carlgren.

– Hade vi då haft stämmobeslut som hade gett hela inriktningen på förhand vilket ju hade varit demokratiskt det allra bästa. Om ni såg innehållet, om ni också såg vad den sa om kärnkraften som var en del av förutsättningen, då är det bara att tänka: Hade vi kunnat få ut det här resultatet? Aldrig säger jag. Sa Andreas Carlgren.

Det gick helt enkelt inte att fatta beslutet om energiöverenskommelsen på ett helt demokratiskt sätt, enligt Andreas Carlgren. Det är en process som har tagit flera år. Och den har stannat inom Centerns högsta ledning. De cirka 400 kommunpolitikerna från hela landet är själva vana att förhandla. Och Maud Olofsson anknöt till det när hon förklarade beslutet.

– Hur är det med era processer? Är det alltid så att ni fullt ut kan gå ut och fråga alla gånger? Eller är det inte så att ni är utsedda för att ta ledarskapet? Och ibland måste man ta beslutet i en mindre krets och till och med på egen hand, sa Maud Olofsson-

Och Maud Olofsson fick stående applåder efter talet och redogörelserna för all satsning på förnyelsebar energi som finns i energiuppgörelsen. Centern har partistämma i maj och kanske blir det hårdare ord om uppgörelsen där. Men här i Visby var det mest beröm.

– Jag tycker den är bra. Äntligen kanske vi kan få en långsiktig energipolitik så att inte minst företagen vet vad det ska vara och så slipper vi ha den här eviga diskussionen, enligt Lennart Olsson, Centern i Halland.

Erik Ridderstolpe, Visby
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista