"Det är lite pengar vi delar ut i förhållande till vad vi satsar på framtiden". Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Volvofacket upprörs över aktieutdelning

Uppdaterad 17:45
Fordonstillverkaren Volvo fick en stark känning av lågkonjunkturen förra året och främst Volvo Lastvagnar redovisar en kraftig nedgång i försäljningen. Volvo har beslutat att föreslå en utdelning till aktieägarna på två kronor och det upprör facket.

Skälet är Volvos besked att det inte finns några pengar när facket i förhandlingar försökt få företaget att medverka i kompetensutvecklingsprojekt för att minska varslen och uppsägningarna, säger Jan Olof Carlsson vice klubbordförande i IF Metall på Volvo lastvagnar i Umeå.

– Jag blir så jävla upprörd.

Vad vill du göra?

– Såklart måste vi agera för att Volvos styrelse tar ett annat beslut. De fackliga representanterna måste agera. Vi måste på bred front i hela fackförenings-Sverige resa oss upp och säga att det här är otillständigt. Det är fruktansvärt utmanande mot hela den fackliga rörelsen, att man i det här läget med krisen, massvarsel och hot om massarbetslöshet, säger att det viktigaste är att vi ska se till att stimulera och bejaka kapitalägarna, säger Jan Olof Carlsson.

Volvos vinst förra året blev 15,9 miljarder, det är en minskning med över 6 miljarder jämfört med 2007. Fjärde kvartalet blev precis så tufft för Volvo som redan oktobersiffrorna pekade på. Men 2009 kan vända upp igen i höst.

Kanske tog marknaden fasta på just det för aktien gick upp kraftigt efter rapporten, strax före stängning hade Volvos B-aktie gått upp med drygt 16 procent. 

Frågan är om det finns en konflikt mellan utdelning till ägarna och kostnadsbesparingarna på personalsidan.

– Jag tycker, generellt sett, att den konflikten är överdriven. Men det finns en konflikt mellan långsiktig överlevnad och kunna fortsätta investera i produktutveckling och nya produkter och säkra företagets framtid som kan ställas mot kortsiktiga kostnadsreduktioner. Så den konflikten finns och i någon mening är det så att till exempel utdelning har en viss effekt. Men det är lite pengar vi delar ut i förhållande till vad vi satsar för framtiden, säger Volvos vd Leif Johansson.

– Vi satsade förra året 25 miljarder kronor i framtida produktutveckling, i investeringar i nya produkter och vi ger aktieägarna i år 4 miljarder.

Blir det några fler personalminskningar?

– Vi kan inte utesluta det. Men som jag ser det just nu är läget stabilt. Men mycket händer fort omkring oss och vi kan inte utesluta någonting, säger Leif Johansson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Tommy Engman SR Västerbotten
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista