Sverige säger nej till dyrt EU-projekt

EU-kommissionens förslag att satsa 55 miljarder kronor på nya el- och gasledningar och vindkraftutbyggnad i Europa blir för dyr för de svenska skattebetalarna, anser regeringen.

EU-kommissionen vill bland annat satsa pengar på en elkabel från Sverige över till Baltikum och på en ny gasledning som ska gå från Norge via Sverige och Danmark till Polen.

Dessutom ska pengar gå till vindkraft i Östersjön. Pengarna ska tas från outnyttjade medel ur EU:s jordbruksbudget.

Men det här är pengar som Sverige annars skulle ha fått tillbaka från EU. Och för de svenska skattebetalarna skulle satsningen innebära en merkostnad på 1,4 miljarder kronor.

Sverige motsätter sig därför att projekten finansieras med överblivna budgetmedel, och kräver att EU-kommissionen istället skaffar fram pengar genom att dra ned på något annat.

– Vi har starkt stöd från exempelvis Holland och ett antal andra länder där. Vi kommer att driva den ståndpunkten så hårt det går, säger finansminister Anders Borg.

Vad ska man i så fall skära ned på för att finansiera detta?

– Det är ju en del av förhandlingarna, hur man ska behandla detta.

Och nu väntar hårda förhandlingar i Bryssel. Satsningen på infrastrukturen ingår i EU-kommissionens räddningspaket för ekonomin som presenterades före jul. För EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har satsningen blivit en hjärtefråga.

Men flera länder är kritiska. Bulgarien och Slovakien, som drabbades allra hårdast av gasbråket mellan Ryssland och Ukraina, hade till exempel hoppats få pengar till att bygga upp lager för gas, men blev nästan helt utan. Från svensk sida är man också kritisk till att inga pengar går till energieffektivisering.

Några av projekten är bra, konstaterar finansminister Anders Borg, men Sverige är inte berett att betala extra pengar till EU för att satsningen ska bli verklighet. 

– Det finns ett antal projekt som man kan ställa sig positiv till, det handlar bland annat om havsbaserad vindkraft. Men även om projekt är bra så ska man finansiera dem inom ramen för det finansiella perspektivet, säger finansminister Anders Borg.

På tisdag ska EU:s finansministrar diskutera frågan i Bryssel.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista