Ilskna singaleser angrep Röda Korskontor

I dag har Internationella Röda Korsets kontor i Sri Lankas huvudstad Colombo attackerats av en uppretad folkmassa. De protesterade mot att organisationen har kritiserat regeringen för att civila drabbas i inbördeskriget.

Det var ett par hundra ilskna människor som skrek slagord mot Internationella Röda Korskommittén och kastade sten i centrala huvudstaden Colombo.

Detta hände efter att regeringen kritiserat organisationen för att överdriva svårigheterna för uppemot 250 000 civila som är instängda i stridszonen i norra Sri Lanka. Ingen människa skadades och polisen skingrade mobben.

Incidenten visar att passionerna är starka nu, när ett 25 år långt, blodigt inbördeskrig kan vara över inom loppet av bara några få dagar.

Regeringen kritiserar FN och andra utländska organisationer, diplomater och medier för vad den säger är osanna uppgifter om civilas lidande under regeringsoffensiven och att rapporteringen tjänar till att gynna Tamilska tigrarna och förlänga kriget.

FN säger att båda sidor i konflikten är skyldiga till civila dödsoffer. FN sa i dag att medan granater regnar ner över dem hotas nu också en kvarts miljon människor i konfliktzonen av en massiv brist på mat.

En FN-konvoj som skulle ha kört in i zonen i dag fick inte tillstånd av regeringen, enligt FN:s matprogram.

I Sri Lankas stora medier domineras rapporteringen av regeringsarméns framsteg. Och många här säger att de är glada över att kriget snart kan vara över.

– Terroristerna håller på att besegras. Det är beklagligt att civila drabbas, men det är ännu värre att låta terroristerna hållas, säger 20-årige Dayan.

En annan medlem av majoritetsbefolkningen singaleser, studenten Madhuri, säger att vad som nu behövs är nationell försoning, och att tamilska minoriteten får lika rättigheter.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista