Migrationsverket:

Asylärenden ska klaras på halva tiden

Migrationsverket lovar att handläggningstiden för asylsökande på sikt ska halveras till tre månader. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson säger att om mer kompetent personal går in tidigare i handläggningen än i dag, så kommer väntetiden att minska drastiskt.

– Alla som har tittat på det här tror faktiskt väldigt mycket på det och det gör att jag själv kan sticka ut hakan lite grann och säga att utgången 2010 så har vi mer än halverat handläggningstiderna jämfört med idag, säger Dan Eliasson.

En handläggningstid som i slutet av januari i år låg på i genomsnitt 7,7 månader per asylärende ska inom två år kortas med nästan fem månader. Så mycket tror verket att man i dag förlorar på grund av att ärendet skickas fram och tillbaka i onödan inom och utanför myndigheten.

Dan Eliasson säger att det ofta beror på att de handläggare som först träffar den asylsökande fattar fel beslut om vad som faktiskt behöver utredas vidare, innan ärendet går till dem som avgör ärendena.

– Ofta vid de tillfällena så ser man att det finns brister i utredningen och då får man göra ett omtag, utreda vissa frågor ytterligare. Nu undviker vi det med det nya arbetssättet. Beslutsfattaren talar om omedelbart vilka frågor som behöver utredas ytterligare för att han eller hon ska kunna fatta beslut i ärendet.

De ändrade arbetsmetoderna som ska innebära mer lagarbete ska testas i Göteborg i vår, och införas fram till 2011. Pilotprogrammet innehåller en mängd punkter, bland annat att fler fall ska kunna avgöras utan att den asylsökande behöver ett juridiskt ombud. Det finns också ett förslag om att ärendena inte ska gå att överklaga i förvaltningsprövningsenheten utan gå direkt till domstol.

Men Dan Eliasson tycker inte att det nya snabbsystemet riskerar att bli rättsosäkert.

– Graden och nivån och kvaliteten på beslutet ska egentligen vara bättre med det här systemet. Och domstolar ska inte behöva begära kompletteringar i samma utsträckning som tidigare.

Madelaine Seidlitz jurist på Amnesty har inte hunnit se hela förslaget ännu. Men hon är orolig för att det nya målet gör att verket fokuserar på fel sak.

– Dert finns redan idag vissa problem på Migrationsverket vad gäller beslutsfattande och handläggning. V skulle verkligen uppskatta om det som premieras för personalens del är en kvalitet i själva handläggningen och i beslutsfattandet och att det aldrig får blir frågan om att det som premieras är antalet beslut som man hinner fatta, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista