Wanja Lundby-Wedin

LO inte enigt i synen på kärnkraft

Det kommer motstridiga signaler från LO när det gäller den borgerliga alliansens uppgörelse att tillåta mer kärnkraft. Flera av LO:s medlemsförbund är uttryckligen positiva till att regeringen vill tillåta ny kärnkraft, LO:s förbundsordförande Wanja Lundby-Wedin är mera avvaktande.

– Jag tycker att det här var en förhastad överenskommelse. Den är illa genomtänkt och har framförallt inte sin utgångspunkt i det som är det viktiga idag, att vi får en samlad klimat- och energipolitik, sa Wanja Lundby-Wedin i P1:s Studio Ett idag.

Igår var både IF Metalls och Pappers förbundsordförande positiva till regeringens överenskommelser om att tillåta nya kärnkraftreaktorer.

- När de gamla nu börjar fasas ut 2020-talet så kan vi inte se att det finns någon trovärdighet i att säga att de bara ska tas bort och inte ersättas med nya reaktorer. Sedan får man se hur mixen ska se ut slutgiltigt, hur många det behövs och var de ska vara, sa då IF Metalls Stefan Löfven i Ekot.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som är kritisk till överenskommelsen, tycker att den riskerar att lägga locket på framtida investeringar av förnybar energi. Och på frågan om hon tycker att det är bra om det finns möjlighet att ersätta gamla kärnkraftverk med nya svarade hon:

– Från LO:s sida har vi inte tagit ställning till en utbyggnad av kärnkraften utan vi har sagt att vi ska använda den kärnkraft vi har på optimalast möjliga sätt, alltså använda tillgänglig teknik så att vi har en lång och säker livslängd på de kärnkraftverk vi har.

– Sedan har vi också sagt att vi inte utesluter en framtida utbyggnad men det betyder definitivt inte att vi har sagt att vi i framtiden kommer att byta fot. Det här är en sådan fråga som det är sannolikt så att man behöver, med viss regelbundenhet, ta upp för nya diskussioner därför att den är så stor och viktig, sa Wanja Lundby- Wedin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista