Lena Ek (C)

Centerpartist kräver europeisk vårdpeng

Inför en europeisk vårdpeng. Det kräver Centerpartiets EU-parlamentariker Lena Ek. Hon vill att patienter fritt ska ha möjlighet att kunna välja vård inom EU och att landstingen ska betala kostnaden.

– Jag vill ju se till att vi ska kunna göra ett vårdval Europa, precis som alliansregeringen nu har infört ett vårdval Sverige. Vi vet allihop att man får vänta länge på operationer. Det behöver ju inte vara så. Det finns jättebra sjukhus i Europa som inte har köer.

Det fria vårdval som har införts i Sverige kan utökas och gälla hela EU, enligt Lena Ek och Centerpartiet.

Hon ser en möjlighet att det kan läggas in i ett förslag som EU-kommissionen har lagt om att införa enhetliga patientregler inom hela EU och det behandlas nu i EU-parlamentet och ministerrådet.

Tidigare har också Folkpartiet krävt fritt vårdval i EU. Det skulle innebära att en patient som behöver göra en höftledsoperation till exempel skulle kunna välja att operera sig i Tyskland och få det hela betalt av landstinget.

Idag finns möjlighet att söka behandling utomlands, men det är först i efterhand man kan få kostnaderna täckta.

Lena Ek lägger nu ett förslag i EU-parlamentet och det är inget som hindrar att en patient väljer att behandlas på exempelvis Kanarieöarna.

– Om det nu är så att du kanske har en dotter som är reseledare som är placerad där, du vet att det är kvalité och inom en rimlig kostnadsnivå, vad sjutton, det är klart, säger Centerns EU-parlamentariker Lena Ek.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista